De gemiddelde menstruele cyclus duurt 28 dagen (tussen 21 en 35 dagen wordt als normaal beschouwd). Hoge niveaus van androgenen (mannelijke hormonen) en insuline bij vrouwen met PCOS verstoren vaak de menstruatie. Cycli kunnen onregelmatig zijn of volledig stoppen. Ook hebben sommige vrouwen met PCOS last van zwaarder of lichter bloeden tijdens de menstruatie.

Regelmatige cyclussen helpen om overtollige verdikking van het slijmvlies in de baarmoeder te voorkomen. Lange tussenperiodes kunnen leiden tot abnormale cellen die zich opbouwen in de baarmoeder. Twee tot vier cycli per jaar is de aanbeveling om dit te voorkomen.

Medicijnen zoals een lage dosis anticonceptiepil, progesteron en metformine kunnen worden voorgeschreven worden om het menstruele bloeden te reguleren.

Heb je PCOS en wil je gebruik maken van anticonceptie? Maak dan een afspraak met je (huis)arts om de mogelijkheden te bespreken. Mede ook omdat sommige medicatie, zoals de anticonceptiepil, als behandeling voor uw PCOS worden voorgeschreven.