Photo by Dan Meyers on Unsplash

Emotionele problemen bij vrouwen met PCOS worden vaak niet goed herkend. 64% van de vrouwen met PCOS op een bepaald moment in hun leven te maken krijgt met depressieve gevoelens. De helft van alle vrouwen met PCOS krijgt te maken met angst klachten.

Waarom zoveel vrouwen met PCOS hier last van hebben ligt complex. Het lijkt een combinatie van vele factoren te zijn.

Verstoorde hormoon spiegels, insuline resistentie, acne, overbeharing, overgewicht en problemen met zwanger worden kunnen ervoor zorgen dat je stemming slechter wordt.

Ook lijkt het te maken te hebben met het feit dat PCOS een complexe, chronische ziekte is. Je moet soms jaren wachten of verschillende onderzoeken ondergaan voordat je weet wat er met je aan de hand is. Dat kan een enorme impact hebben.

Het is daarom belangrijk dat je op tijd aan de bel trekt bij je huisarts , gynaecoloog of een andere arts zodat zij je kunnen verwijzen voor extra ondersteuning.

Het is belangrijk dat vrouwen met PCOS goed letten op hoe zij in hun vel zitten. Stel jezelf daarom regelmatig de volgende vragen:

  • Voel ik mij goed?
  • Geniet ik nog van de dagelijkse dingen?
  • Ben ik moe?
  • Pieker ik veel de laatste tijd?

Als je je zorgen maakt over bovenstaande antwoorden dan is het belangrijk om bij je arts aan de bel te trekken. Samen kunnen jullie kijken naar de mogelijkheden om aan je stemming te werken.

Een belangrijke tip:
Probeer actiever te worden, hoe lastig dat ook is. Ga bijvoorbeeld vaker de deur uit, wandelen of sporten. Probeer regelmatiger te wandelen of te gaan sporten.

Het kan ook helpen om steun te zoeken bij familie en vrienden of andere vrouwen die ook PCOS hebben.