Nederlands onderzoek naar beschermende werking van het voedingssupplement myo-inositol voor PCOS tijdens de zwangerschap 

In mei 2019 is de MYPP studie gestart, het eerste Nederlandse onderzoek naar het effect van het voedingssupplement myo-inositol ter bevordering van de gezondheid van vrouwen met PCOS tijdens de zwangerschap. Zwangere vrouwen met PCOS die deelnemen aan het project krijgen, naast het gebruikelijke advies foliumzuur te gebruiken, ook het advies dagelijks myo-inositol te gebruiken. In buitenlands onderzoek blijkt dit de kans op zwangerschapsdiabetes, hoge bloeddruk en vroeggeboorte te verlagen. 

Waarom dit onderzoek en wat wordt er precies onderzocht 

Vrouwen met PCOS hebben een verhoogde kans op het krijgen van gezondheidsproblemen tijdens de zwangerschap, zoals zwangerschapssuikerziekte en hoge bloeddruk, en om te vroeg te bevallen. 

Myo-inositol is een vitamine-achtige stof die volop aanwezig is in onze voeding en als voedingssupplement internationaal steeds meer gebruikt wordt vanwege verschillende mogelijke gunstige effecten op de gezondheid. Dagelijks gebruik van myo-inositol kan bij vrouwen met PCOS bijdragen aan een gezonde bloedsuikerspiegel en hormoonbalans. Uit eerder onderzoek bij  vrouwen met overgewicht blijkt myo-inositol suppletie tijdens de zwangerschap de kans op zwangerschapssuikerziekte te verlagen. Ook kwamen hoge bloeddruk en vroeggeboorte minder vaak voor. Het gebruik van myo-inositol tijdens de zwangerschap is als veilig getest. 

In de MYPP studie willen we onderzoeken of myo-inositol suppletie tijdens zwangerschap ook bij vrouwen met PCOS kan helpen om de zwangerschapsuitkomsten te verbeteren.  

Voor dit onderzoek zijn wij op zoek naar zwangere vrouwen met PCOS die tussen de 8 en 16 weken zwanger zijn van een éénling.  

Hoe kunt u meedoen? 

De eerste ziekenhuizen die gaan meedoen met het onderzoek zijn het Erasmus MC Rotterdam, UMC Utrecht, Diakonessenhuis Utrecht en VUMC Amsterdam. Later dit jaar wordt het onderzoek uitgebreid naar meer ziekenhuizen in Nederland. Een actueel overzicht van de deelnemende centra vindt u op de studiewebsite.  

Benieuwd of u kunt deelnemen? Neem dan gerust contact op met de arts-onderzoeker van de MYPP studie of vraag er naar bij uw behandelend arts. Alle contactgegevens vindt u hieronder. 

Meer weten? 

Hieronder vindt u een beknopt overzicht van wat het onderzoek inhoudt. Meer informatie vindt u ook op de website. Wilt u (alvast) meer weten? Neem dan gerust contact op met de arts-onderzoeker van de MYPP studie. 

We hopen van harte op uw deelname! 

Dr. B.B. van Rijn        
Prof. dr. J.S.E. Laven
Drs. C.M.C. Frank 

Afdeling Verloskunde en Gynaecologie, Erasmus MC Rotterdam 

Voor aanmelding of vragen: 

Drs. C.M.C. Frank, arts-onderzoeker MYPP studie 

E-mail: MYPP.trial@erasmusmc.nl 

www.MYPP-trial.nl

Telefoonnummer: 06 – 50094894 

Wat is het doel van het onderzoek?  Wij willen een veilige en effectieve manier vinden om de gezondheid van vrouwen met PCOS tijdens de zwangerschap te bevorderen. In dit onderzoek wordt uitgezocht of het dagelijks gebruik van het voedingssupplement myo-inositol de kans op problemen tijdens zwangerschap verkleint en mogelijk ook voordelen biedt voor de algemene gezondheid van vrouwen met PCOS en hun kinderen. 
Wanneer kunt u meedoen aan het onderzoek? U kunt deelnemen aan het onderzoek indien u de diagnose PCOS heeft (gehad) en tussen de 8 en 16 weken zwanger bent van een éénling. 
Waar vindt het onderzoek plaats? Het onderzoek wordt gecoördineerd vanuit het Erasmus MC Rotterdam en wordt momenteel uitgevoerd in het UMC Utrecht, het Amsterdam UMC – locatie VUmc en het Diakonessenhuis Utrecht. Op de website vindt u een actueel overzicht van de deelnemende ziekenhuizen Benieuwd of uw ziekenhuis in de toekomst ook zal deelnemen? Neem gerust contact op met de arts-onderzoeker. 
Hoe wordt het onderzoek uitgevoerd? De helft van de deelnemers krijgt, naast het gebruikelijke advies om foliumzuur supplementen te gebruiken, ook het advies dagelijks myo-inositol te gebruiken. De andere helft krijg alleen de standaard aanbevolen foliumzuur supplementen. De voedingssupplementen zullen er voor beide groepen hetzelfde uitzien. Door middel van loting wordt bepaald of  wel of geen myo-inositol krijgt. U en de onderzoeker hebben hier geen invloed op. Aan het eind van het onderzoek worden de twee groepen vergeleken om het effect van myo-inositol suppletie te beoordelen.  
Wat houdt deelname in? U krijgt de standaard zorg en begeleiding waar u tijdens uw zwangerschap en bevalling recht op heeft. Daarnaast krijgen alle deelnemers tot aan de bevalling tweemaal daags een voedingssupplement. Tijdens het onderzoek zullen wij regelmatig uw gewicht meten en diverse bepalingen in uw bloed en urine doen om het effect van het voedingssupplement te beoordelen. Met behulp van een echo wordt de groei van uw baby ingeschat. Op 3 momenten zullen wij u vragen om een vragenlijst in te vullen. Alle onderzoeken vinden plaats tijdens uw gebruikelijke zwangerschapscontroles in het ziekenhuis. 
Zijn er bijkomende kosten of vergoedingen bij deelname? Nee, er zijn geen bijkomende kosten of vergoedingen indien u deelneemt aan het onderzoek.